Sve što trebate znati o useljavanju u Istru

Sve što trebate znati o useljavanju u Istru

Svatko tko razmišlja o iseljavanju u Hrvatsku donosi važnu odluku za svoju budućnost. Mediteranska zemlja nudi prekrasnu prirodu, ljubazne ljude i visoku kvalitetu života po pristupačnim cijenama.

U ovom ćemo vam vodiču pružiti iscrpne informacije o svim važnim aspektima preseljenja u Hrvatsku, uključujući:

  • Imigracijski propisi
  • Kućište
  • Troškovi života
  • Zdravstvena njega
  • Obrazovni sustav
  • Mogućnosti zapošljavanja
  • Porezi
  • Kultura i aktivnosti u slobodno vrijeme

Imigracijski propisi

Uvjeti ulaska i boravka stranaca u Hrvatskoj ovise o njihovoj domovini i svrsi boravka. Obično vam je potrebna viza ako želite ostati dulje od 90 dana u zemlji.

Ako planirate raditi u Hrvatskoj, trebat će vam radna dozvola koju ćete morati zatražiti od svog budućeg poslodavca.

Postoje i posebni vizni programi za investitore i umirovljenike koji žele živjeti i raditi u Hrvatskoj.

Kućište

Pronalaženje stana u Hrvatskoj je relativno jednostavno jer postoji širok izbor stanova i kuća za prodaju. Cijena stana ovisi o njegovoj veličini, položaju i opremljenosti.

U Istri cijene nekretnina znaju biti nešto više nego u manjim mjestima u unutrašnjosti Hrvatske ili ruralnim područjima Istre.

Također vrijedi kontaktirati lokalnu agenciju za nekretnine koja će vam pomoći pronaći odgovarajući stan ili kuću.

Troškovi života

Hrvatska je jeftino mjesto za život, a troškovi života su niski u usporedbi s drugim europskim zemljama.

Jedno kućanstvo može očekivati ​​mjesečni budžet od 700 do 1200 eura, ovisno o načinu života i lokaciji. To uključuje troškove smještaja, hrane, prijevoza, odjeće i aktivnosti u slobodno vrijeme.

Međutim, troškovi života u turističkim područjima poput Istre mogu biti viši nego u drugim dijelovima zemlje.

Zdravstvena njega

Hrvatska ima dobro razvijen zdravstveni sustav, a dostupne su i državne i privatne bolnice.

Stranci koji žive u Hrvatskoj moraju imati zdravstveno osiguranje, bilo preko poslodavca ili putem privatnog zdravstvenog osiguranja.

obrazovni sustav

Hrvatski obrazovni sustav dobro je razvijen i nudi javne i privatne škole i fakultete. Školovanje je besplatno, ali se naplaćuju knjige, školski pribor i školski izleti.

Sveučilišta u Hrvatskoj imaju dobru reputaciju i nude širok izbor kolegija. Također postoji mogućnost završetka međunarodnih tečajeva engleskog jezika.

Tržište rada

Hrvatska ima stabilno tržište rada sa širokim spektrom mogućnosti zapošljavanja, posebno u područjima kao što su turizam, trgovina, IT i kreativne industrije.

Međutim, stranci koji žele raditi u Hrvatskoj moraju ishoditi radnu dozvolu za koju se obično traži preko poslodavca. 

Građani država članica EU-a imaju pravo na potpunu slobodu birati svoj posao unutar EU-a. To znači da radnici ne trebaju radnu dozvolu ako žele raditi u tim zemljama.

Prilike za slobodno vrijeme

Hrvatska je zemlja s mnogo mogućnosti za slobodno vrijeme. Tu su prekrasne plaže, povijesna mjesta, prekrasni krajolici i razne aktivnosti za slobodno vrijeme.

Popularne aktivnosti u slobodno vrijeme u Hrvatskoj uključuju planinarenje, vožnju biciklom, ribolov, jedrenje i ronjenje. Postoje i mnogi festivali i događanja, posebno ljeti, koje vrijedi posjetiti.

Zaključak

Istra u Hrvatskoj je prekrasna zemlja s mnogo mogućnosti za iseljenike. Bilo da želite započeti novu karijeru, uživati ​​u mirnoj mirovini ili jednostavno uživati ​​u životu u sunčanoj Hrvatskoj, mnogo je razloga zašto je to atraktivno odredište za iseljeništvo.

Uz svoju bogatu kulturu, blagu klimu i prekrasan krajolik, Hrvatska ima sve što vam je potrebno za sretan i ispunjen život. Stoga nemojte razmišljati i krenite na svoje putovanje Hrvatskom već danas!